pannplat_01
Hembygdsgården i Frykerud

Renässans för klassisk takprofil

Pannplåten passar både i kulturhistoriska miljöer och på modern arkitektur.

Under många år gick det inte att få tag på pannplåt. Men sedan 1990 rullar Domnarvets välbevarade gamla valsverk hos Ekonomiståls samarbetspartner Pokab i Malung. Kulturmiljövården och estetiker vill gärna se originalet vid restaureringar. Därför återfinns ofta pannplåt på äldre kulturminnesmärkta byggnader. Takprofilen kan beskådas i alltifrån exotiska fäbodmiljöer i Norrland till historiska bruksmiljöer i Värmland och pittoreska fiskebyar på Gotland och i Skåne.

Mårbacka, Baldersnäs, Sahlströmsgården och Häckeberga Slott är bara några av de anrika herrgårdar, slott och bruk som Ekonomistål och Pokab har levererat pannplåt till.

Nybyggnation av fjällvillor i Tännäskröket är ett exempel på hur den genuina pannplåten har kombinerats med modern arkitektur. Arkitekten bakom projektet, Alexander Erixson, sonson till konstnärslegenden Sven X:et Erixson, säger att det var viktigt att den nya bebyggelsen fick drag av traditionella byggnadstyper i Härjedalen, samtidigt som det var värdefullt att tillåta ett samtida arkitektoniskt uttryck:

”Pannplåten på taken blev ett intressant val som även kändes lite ovanligt och nytt. Takprofilen har en egen karaktär utan att försöka efterlikna något annat, dessutom är den prisvärd utan att se billig ut. Den har traditioner bakåt i tiden men samtidigt utseende som passar modern arkitektur.”

Alexander Erixson, Arkitekt SAR/MSA
http://www.tannaskroket.se/

Sigill

TV-profilen och estetikern Ernst Kirchsteiger talar också varmt om pannplåten, som han har valt såväl privat som vid restaureringen av en kolonistuga i SVT:s Nya Rum.

”Pannplåt är ett ärligt material: rent, lugnt och kraftfullt som inte låtsas vara något annat. Löparrillorna skapar ett snyggt, grafiskt mönster. Det är ett vackert plåttak och det syns att det är kvalité. För mig känns det även bra att det är svenskt, lokalproducerat och att profilen har en historisk koppling bakåt i tiden.”
Ernst Kirchsteiger, TV-profil och inredare
pannplat_01
Hembygdsgården i Frykerud
pannplat_02
Sommarhus på Kullahalvön, ritat av Lena Rosén SAR/MSA